Opnamelog deel 2: Buiten stroomt de regen

Na de succesvolle eerste opnamedag heb ik besloten dat er een EP gaat komen. Dat betekent toch zeker dat er een nummer of vijf moet worden opgenomen! Afgelopen zaterdag was daarom de tweede opnamedag bij Pim van de Werken. Samen besloten we dat het nummer ‘Buiten stroomt de regen’ de volgende moest worden.

Ik had een duidelijk idee over het gitaargeluid, dat zou elektrisch worden. Maar na de opnames van de eerste track klonk het niet zoals beoogt en besloten we toch voor de spaanse gitaar te gaan. Dit was ook de gitaar waarmee ik de demo had opgenomen en die klonk gewoon het beste bij dit nummer, warm en persoonlijk. Gelukkig had ik deze gitaar ook meegenomen!

IMG_4747

Net als bij de eerste opnamedag namen we eerst guide-tracks op om de structuur en het tempo te bepalen. Pim speelde daarna een ritme op de toms en snare-drum in. Voor het refrein was een ride-cymbal wel mooi en voor het laatste refrein nog wat handclaps.

Dan de gitaar voor het echie… Dat was wel even werken! Vrij veel akkoordenwisselingen in een strak tempo zonder plectrum. Zo uit het losse handje gaat het allemaal wel maar als je het strak moet krijgen, dat is andere koek! Als er dan tussendoor ook nog een vuilniswagen de straat binnen komt en zo een perfecte take verknalt helpt dat niet mee….

Ik had voor de melodie van het hoofdthema een orgelgeluidje of een piano in mijn hoofd. Gelukkig heeft Pim een aantal retro orgeltjes staan waarvan er één perfect in het nummer pastte. Zo op het eerste gehoor klinkt zo’n orgeltje nogal lullig maar op de juiste manier gebruikt krijgt het nummer een bepaalde sfeer mee wat je met geen enkel ander instrument kan benaderen.

Naast het orgeltje hebben we nog behoorlijk uitgepakt met piano, harmonium, glockenspiel en basgitaar. Als laatste ging de zangpartij er op, voor mijn gevoel heb ik een stuk of tien takes gedaan waar Pim de beste heeft uitgekozen.

Mede door de warmte en een zware werkweek was ik behoorlijk gesloopt aan het einde van de dag. Het was het allemaal waard want het eindresultaat overtreft mijn verwachtingen, dit is echt het beste wat ik ooit heb gemaakt!

De volgende stap is het uitkiezen van andere nummers en het plannen van de volgende opnamedag(en). De eerstvolgende zal ergens in september zijn, we gaan eerst op vakantie!