Opnamelog deel 3: De Lange Reis

Het EP-project begint vorm aan te nemen! Gisteren het derde nummer bij Pim van der Werken opgenomen: De Lange Reis. Dit nummer heeft al een behoorlijk lange geschiedenis. Zelf heb ik er een aantal opnamen van gemaakt en vorig jaar heb ik dit nummer met de band opgenomen. Ik was uiteindelijk nooit helemaal tevreden. Toen we dit nummer voor de EP uitkozen ben ik terug naar de tekentafel gegaan en heb ik wat regels tekst toegevoegd en een andere feel aan het einde meegegeven. Uiteindelijk blijkt dat zijn vruchten afgeworpen te hebben!

Maar eerst de opnames. Dit keer móest het een opname worden met een 12 snarige gitaar. Dat nummer vraagt er gewoon om. We beginnen met het maken van een sound op de elektrische (Eastwood) gitaar; jammer, maar toch is dit niet de sound. Dan de akoestische… ja, na wat tweaks en een kabeltje naar een versterker met extra effecten (waaronder een harmonizer) komt er een sound uit die heel bruikbaar is. Eerst weer de basis gespeeld waarna een guide-vocaal opgenomen wordt. Het frame staat!

Trommels

Met wat uitheemse trommels maken we een ritme track en ik speel op het harmonium bas en melodielijnen in. Deze melodielijnen worden gedubbeld met het ‘lullige’ orgeltje. (zie opnamelog deel 2). Zo ontstaan er al een behoorlijk gevuld arrangement.

De Beatles invloeden zijn duidelijk herkenbaar voor de muziekliefhebber, zeker na het inspelen van de basgitaar, die later door Pim gedubbeld wordt met zijn Juno vintage synthesizer (Phasers on stun!).

Bas

 

Om vooral het einde meer lucht te geven wordt er nog een glockenspiel toegevoegd en hier en daar een bekkenslag. Dan kijken we elkaar aan: is dit het? Nee, het kan nog wel een extra gitaar gebruiken (wall of sound anyone?). Dan luisteren we de track af en is het tijd voor het opnemen van de vocalen.

Een track of vier, vijf is genoeg en Pim doet z’n magic. Na een dag bikkelen staat nummer drie er op en ga ik met een voorlopige mix blij naar huis!

Op naar nummer 4….